Comerțul online transfrontalier

extinderea afacerii

Piața globală de comerț electronic este în continuă creștere. În Europa, numeroase țări înregistrează creșteri reprezentative, iar apetitul companiilor și al consumatorilor pentru vânzarea și achiziția online se văd în statistici.

 

Mediul de business online românesc se dezvoltă din ce în ce mai mult. Numărul estimat de comercianți online se ridică la 30.000 (magazin propriu sau marketplace), iar din ce în ce mai mulți jucători investesc în creșterea calității serviciilor oferite cumpărătorilor, de la personalizarea ofertelor și până la livrare.

 

Plățile online prind avânt în rândul preferințelor consumatorilor, nu doar pentru a-și cumpăra produsele de la comercianții locali, ci și transfrontalier. Deși un trend global, această oportunitate nu este încă fructificată în România pe cât ar trebui – Raportul DESI 2018 (Indicele Economiei și Societății Digitale) arată că doar 1.8% din IMM-urile din România au vânzări online transfrontaliere, fiind pe ultimul loc din UE.

 

Provocările care pot sta în calea extinderii transfrontaliere sunt distanța, problemele de infrastructură, diferențele culturale și sociale în ceea ce privește abordarea consumatorilor și impedimentele juridice și fiscale. Însă reușita aduce rezultate pe măsură: datele PayU arată că magazinele online din portofoliul companiei care și-au extins afacerea în afara granițelor țării au înregistrat vânzări care au contribuit chiar și cu 50% la cifra lor de afaceri.

 

Pentru a ajuta comercianții români să-și extindă afacerea în afara granițelor țării, PayU, divizia fintech a grupului multinațional media și de internet Naspers, a dezvoltat PayU HUB – o platformă globală pentru plăți online fără frontiere.

 

Prin integrarea unică cu interfața API, comercianții au acces la 2.3 miliarde de potențiali clienți noi de pe piețele cu creșteri importante precum Asia, Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu, India, Africa și America Latină. Iar acesta nu este singurul avantaj. Principalul beneficiu este garantarea unei conversii mai mari pentru magazinele online. În plus, plățile pot fi procesate prin intermediul centrelor locale, lucru favorabil atât pentru clienți, cât și pentru comercianți.

 

Comercianții români pot accesa astfel piețe emergente în care comerțul electronic crește exponențial, chiar și cu 20% pe an. Extinderea transfrontalieră ajută și atragerea unei noi categorii de clienți și chiar a viitorilor clienți, 90% din populația globală sub 30 de ani trăind în piețe emergente. Veniturile cresc automat și businessul se dezvoltă. Specialiștii estimează că valoarea comerțului online transfrontalier va ajunge la 1 trilion de dolari până în 2020. Aproximativ două treimi din această sumă se așteaptă să vină din piețele emergente, precum: America Latină, Europa, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

 

Pe lângă soluția PayU HUB, PayU susține comercianții care își doresc să ducă businessul la un alt nivel și să își crească veniturile oferindu-le expertiză în plățile online din diverse piețe și o abordare locală eficientă.

15